Obavijesti

NA BAZNOJ STANICI HUM PUŠTEN 3G SIGNAL

U toku više od dvije decenije kako je u Bosni i Hercegovini prisutan GSM signal, tačnije signal BH Telecoma, pretplatnici ove mreže koji su živjeli u MZ Bjelimići ili koji su posjećivali istu, mogli su samo koristiti osnovni GSM signal, odnosno EDGE signal ovog telekom operatera.

BH TELECOM

U toku više od dvije decenije kako je u Bosni i Hercegovini prisutan GSM signal, tačnije signal BH Telecoma, pretplatnici ove mreže koji su živjeli u MZ Bjelimići ili koji su posjećivali istu, mogli su samo koristiti osnovni GSM signal, odnosno EDGE signal ovog telekom operatera, baš kako to prikazuje ilustracija sa desne strane (gsma.com). Svo to vrijeme pretplatnici BH Telecoma su bili ograničeni kvalitetom mreže, koji je sve samo ne blizu današnjih standarda, 3G, 4G, i 5G, standarda koji osiguravaju iole normalan prenos podataka i koji je sve bitniji kako u privatne svrhe, tako sve više i u one poslovne. Pretplatnici BH Telecoma koji koriste signal ovog operatora, i dan danas su ograničeni signalom koji u nekim mjestima Bjelimića jednostavno nestaje, kao što je to slučaj iznad sela Luka pa sve do Kolijevke odnosno Sinanovića u općini Trnovo.

Konačno, na svu sreću, ili vjerovatnije usljed truda g. Emila Trnke, BH Telecom je početkom mjeseca decembra 2020. godine konačno pustio u rad novu 3G opremu na baznoj stanici Hum iznad sela Doljani. Značaj puštanja 3G mreže u Bjelimićima je zaista velik. Osim što stanovništvo neće više biti prinuđeno imati kablovski priključak da bi se uopće služilo internetom, i sami posjetioci, i sve brojniji turisti kojih je u tranzitu sve više iz pravca Sarajeva prema Glavatičevu i Boračkom jezeru, imaće pogodnost kako privatnog tako i poslovnog pristupa internetu, te dijeljenja internet konekcije putem mobilnih pristupnih tačaka. Nezvanično saznajemo da je puštanje 3G signala privremenog karaktera, te da se u toku 2021. godine planira i dalje poboljšanje infrastrukture, odnosno puštanje 4G signala na baznoj stanici Hum.

Ovim unapređenjem usluge BH Telecoma, indirektno se doprinosi unapređivanju kvaliteta života na selu, razvoju turizma i smanjenju socijalnog jaza između seoskih i gradskih područja.

Nadajmo se da će od sada BH Telecom zaista imati više sluha za potrebe stanovništva sa ovog područja, stanovništva porijeklom sa ovog područja, kao i za potrebe sve većeg broja posjetilaca Mjesne zajednice Bjelimići, te da će nastaviti unapređivati infrastrukturu i pokrivenost ove mjesne zajednice svojim signalom. Danas je to mali korak poput 3G signala, a sutra su to noviji standardi poput 4G i 5G mreža i dr.

NA BAZNOJ STANICI HUM PUŠTEN 3G SIGNAL
Komentari
Na vrh
Zahvaljujemo Vam na dijeljenju!
Administratori stranice žele Vam ugodan boravak na našem portalu.
Podijelite ovo sa prijateljem