CVJEĆARSTVO I RASAD

Cvjećarstvo, ili florikultura odnosno uzgoj cvjetnica je oblast biljne proizvodnje koja se bavi uzgojem cvjetnica i ukrasnog bilja, a dio je cvjetne industrije. Razvoj novih sorti, putem uzgoja biljaka, ima veliki interes cvjećara. Florikulturne biljke uključuju sadnice, sobne biljke, cvjetnjačke i lončanice, sječeno kultivirano zelenilo i rezano cvijeće.

Kod rasadnika postoji veliki broj klasifikacija u zavisnosti od kriterija. Ako je kriterij širina asortimana rasadnici se dijele na specijalizirane i mješovite. Klasifikacija može da obuhvati više kriterija, pa jedan rasadnik može istovremeno da bude specijalizirani (proizvodi samo četinare), lokalni (robu plasira samo u okolini), proizvodni, privatni i sl. Za pejzažnu arhitekturu koriste se sadnice iz rasadnika ukrasnog drveća i žbunja (hortikulturnih rasadnika), u manjem obimu iz šumskih i ponekad poljoprivrednih (najčešće voćnih). Proizvodnja može da bude klasična kada se sadnice razmnožavaju i formiraju u zemljištu rasadnika, ili u posudama (kontejnerizovana) kada se sadnice proizvode u posudama od tvrde plastike, plastičnim kesama, tresetnim saksijama.

Za razliku od rasadničke proizvodnje koja se bavi produkcijom sadnica drvenastih biljaka (drvećem, žbunjem i puzavicama), cvjećarstvo generalno obuhvata zeljaste biljke. mada se bavi i malim brojem drvenastih i poludrvenastih vrsta koje su svojim habitusom, niskim rastom, raskošnim cvjetovima ili tehnikom gajenja i razmnožavanja slične zeljastim perenama. Takve su na primjer ruže, koje, iako drvenaste biljke, pripadaju cvjećarstvu. Prizemne i vrtne biljke sastoje se od mladih cvjetnica (jednogodišnje i višegodišnje biljke).

Proizvodnja cvjetnih kultura obavlja se u staklenicima sa kontroliranim uslovima, gdje se reguliraju temperatura, vlaga i svjetlost, ili na otvorenom, a isporučuje u kontejnerima kao repromaterijal sa izuzetkom rezanog cvjeta.

Industrija rezanog cvjeća je posebna oblast cvjećarstva i tehnologija u ovoj oblasti obuhvata niz postupaka kojima se dobija kvalitetan i ekonomičan proizvod uz optimalnu produktivnost, a to su razmaci sadnje, orezivanje (pinsiranje), fertirigacija itd. Za ovaj segment cvećarstva važno je i kako postići što veću trajnost priozvoda po branju, kako skladištiti, čuvati i pakovati, što je predmet izučavanja postharvest fiziologije.

Neke vrste cvijeća se beru u prirodi za tržište rezanog cvijeća, što nije slučaj samo kod nas, već i u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama

Cvjetnice se uglavnom prodaju u loncima za unutrašnju upotrebu. Glavne su poinsetia, orhideja, hrizantema i gotove kulture azaleja. Lisnate biljke prodaju se i u loncima i visećim korpama za unutrašnju i dvorišnu upotrebu, uključujući veće primjerke za uređenje ureda, hotela i restorana.

Kada je riječ i o cvjećarstvu, i o rasadničkoj proizvodnji, Bjelimići svakako imaju mnogo prostora i potencijala za razvoj.

Na vrh
Zahvaljujemo Vam na dijeljenju!
Administratori stranice žele Vam ugodan boravak na našem portalu.
Podijelite ovo sa prijateljem