GOVEDARSTVO

Bjelimići su tradicionalno stočarski kraj, u kojem je govedarstvo uvijek igralo vrlo važnu ulogu u životu domicilnog stanovništva. Na ovom području goveda su držana kako zbog mlijeka, tako i zbog mesa, te se govedarstvo na našem području može klasificirati kao mliječno-mesno, pored još dva specifična tipa koja postoje: mliječnog govedarstva i mesnog govedarstva.

Govedarstvo je najvažnija grana stočarstva. Ono obuhvata uzgoj goveda – krava, bikova i teladi, te daje važne proizvode, poput mesa, mlijeka, kože, dlake i dr. Najpovoljniji uslovi za razvoj ove grane stočarstva odnosno životinjske proizvodnje su prvenstveno prostrane livade i pašnjaci kakvih je u Bjelimićima puno.

Kao još jedan dodatni produkt ove grane stočarstva javlja se takođe i stajsko đubrivo koje je neizostavno kod organske biljne proizvodnje, odnosno organske zemljoradnje.

Mnoge industrijske grane povezane su sa govedarstvom, a primjer su prehrambena industrija (prerada mesa i mliječnih proizvoda), te modna industrija (izrada odjeće i obuće od kože).

Na prostoru MZ Bjelimići postoji veliki potencijal za razvoj tercijarnih proizvoda od mesa i mlijeka (domaće suho meso, kobasice, razne vrste sireva, kajmak, pavlaka i drugo). Da je to zaista slučaj pokazuje i primjer nekadašnje Bjelimićke mljekare koja je uprkos zatvaranju bila potpuno rentabilna i koja je vrlo uspješno prodavala svoje kvalitetne proizvode, posebno na području Sarajeva. Ovaj primjer nije jedini, jer je mnogo pojedinačnih seljaka – proizvođača na prostoru Bjelimića, a u zadnje vrijeme se ističu i neki proizvođači poput Irme Granulo (Bjelimići Stap Milk) koja ima inovativan pristup proizvodima od mlijeka.

Na vrh
Zahvaljujemo Vam na dijeljenju!
Administratori stranice žele Vam ugodan boravak na našem portalu.
Podijelite ovo sa prijateljem