VINOGRADARSTVO

Vinogradarstvo je poljoprivredna grana koja se bavi uzgojem evropske (domaće, plemenite) vinove loze (Vitis vinifera), te proizvodnjom grožđa. Vinogradarstvo takođe obuhvata i uzgoj drugih vrsta loze iz roda Vitis, njihovih križanaca i hibrida radi proizvodnje loznih podloga plemenitoj vinovoj lozi.

Vinova loza uspijeva u umjerenoj klimatskoj zoni. Na sjevernoj hemisferi uspijeva otprilike između 30° i 50° paralele, a na južnoj uspijeva između 30° i 40° paralele, gdje srednja godišnja temperatura nije niža od 8°C ni viša od 20°C, srednja temperatura u doba vegetacije između 16 i 20°C, a temperatura u doba mirovanja loze ne pada ispod –15°C. Najveći svjetski proizvođači grožđa i vina su Francuska, Italija, Španija, Sjedinjene Američke Države, Argentina i druge.

Na prostoru Bjelimića, posebno tokom perioda srednjeg vijeka, u osmanskim popisima, u donjim selima uz rijeku Neretvu je zabilježeno postojanje značajnog broja vinograda, kao i prihoda od istih. Ovaj broj je vremenom opadao zbog smanjene proizvodnje vina, ali je evidentno da u južnijim selima Bjelimića postoji dobra prilika za uzgoj vinove loze i grožđa.

Na vrh
Zahvaljujemo Vam na dijeljenju!
Administratori stranice žele Vam ugodan boravak na našem portalu.
Podijelite ovo sa prijateljem