O MZ BJELIMIĆI

U sastav današnje Mjesne zajednice (MZ) Bjelimići, osim 14 prijeratnih naselja MZ Bjelimići (Argud, Doljani, Gradeljina, Ježeprasina, Luka, Ljubuča, Mokro, Odžaci, Sitnik, Sopot, Svijenča, Tinje, Veluša, Zabrđani), nakon rata je takođe priključeno još 14 naselja ili dijelova naselja iz prijeratne općine Kalinovik (Brda, dio Čestaljeva, dio Gvozna, dio Ljusića, dio Trešnjevice, dio Susječna, dio Vrhovine, Gapići, Hotovlje, Luko, Ljuta, Polje, Rajac, Zelomići).

Na ovaj način, današnja MZ Bjelimići ukupno ima 28 naselja (kako je i zabilježeno na posljednjem popisu 2013. godine), i ova MZ sa sjedištem u Odžacima ima površinu od oko 216 km2. Njena administrativna granica je duga oko 81 kilometar, što je čini jednom od najvećih mjesnih zajednica na prostoru Bosne i Hercegovine

MZ Bjelimići je organizirana u 6 podružnica (odnosno zajednica sela), svaka podružnica ima svoj odbor (predstavnike zajednica sela) a iz svakog odbora se biraju predsjednici odbora (glavni predstavnici zajednica sela).

Iz svakog odbora se takođe bira 9 članova Savjeta MZ Bjelimići, a od tih 9 članova Savjeta se biraju Predsjednik MZ i njegov zamjenik.

Trenutni Predsjednik Savjeta MZ Bjelimići je Predsjednik odbora Ljuta, g. Ramo Trnka, a njegov zamjenik je Predsjednik odbora Doljani, g. Šaćir Muharemović.

Napomena: Na sjednici Savjeta MZ Bjelimići od 17. novembra 2020. godine, došlo je do zamjene osoba na rukovodećim pozicijama u Savjetu MZ Bjelimići, te su Šaćir Muharemović i Ramo Trnka zamijenili mjesta. Dakle, od 17. novembra 2020. godine, predsjednik Savjeta MZ Bjelimići je Ramo Trnka, a njegov zamjenik Šaćir Muharemović.

Spomenute informacije su u skladu sa službenim dokumentom općine Konjic, te u skladu sa podacima preuzetim sa službene stranice općine Konjic.

Na vrh
Zahvaljujemo Vam na dijeljenju!
Administratori stranice žele Vam ugodan boravak na našem portalu.
Podijelite ovo sa prijateljem