GRB I ZASTAVA MJESNE ZAJEDNICE BJELIMIĆI

Grb i zastava MZ Bjelimići su zvanično usvojeni od strane Savjeta MZ Bjelimići.

Blazon, odnosno opis heraldičke kompozicije grba MZ Bjelimići

(BOSANSKI)

Štit: Raskoljeno po rožniku na plavo i zeleno, na tome srebrni rožnik obrubljen zlatno, sa njegove desne strane sjajno zlatno sunce, a sa lijeve zlatni ljiljan, u dnu tri plave valovite linije ispod stilizirane Odžakovića kule (odžak begova Šurkovića ) sa po jednim bosanskim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenikom (stećkom) sa svake strane kule.

Kresta: iz srebrene zidane krune sa četiri tornja izdiže se crveni propeti lav koji gleda prema posmatraču, i koji u kandžama drži simbol Sankovića.

Držači grba: dva jelena u prirodnoj boji koji stoje na postamentu pokrivenom zelenom travom na kojem se nalaze tratinčice u prirodnoj boji.

Moto: nalazi se na lenti ispod štita i on glasi: MJESNA ZAJEDNICA BJELIMIĆI

(ENGLISH)

Arms: Tierced per chevron throughout Azure and Vert, on a chevron Argent fimbriated Or between in the dexter a sun in its splendor Or and in the sinister a fleur de lis Or, in base three bars wavy Azure below a stylized Odžaković's tower (odžak of Šurković beys) with one Bosnian medieval gravestone (stećak) from each side of the tower.

Crest: Issuant from a mural crown with four towers Argent, a lion rampant guardant Gules holding a Sanković symbol in its claws.

Supporters: Two stags proper standing on a compartment tapissé of grass Vert set with daisies proper.

Motto: Below the shield, and its states: MJESNA ZAJEDNICA BJELIMIĆI

Simbolika tinktura i metala, kao i elemenata na grbu MZ Bjelimići

 

TINKTURE:

Zelena (Vert) predstavlja obilje, sreću, nadu i lojalnost u ljubav, na ovom grbu i Islam kao religiju većine stanovništva Bjelimića, kao i bujnu prirodu ovog područja.

Plava (Azure) predstavlja lojalnost, nevinost, istinu, snagu i vjeru, u ovom grbu i plavetnilo hercegovačkog neba, te mnogobrojne vodene tokove u Bjelimićima.

Crvena (Gules) predstavlja ratnika, vojnu snagu, nadmoć

Crna (Sable) predstavlja mudrost i vjernost

 

METALI:

Srebrena odnosno bijela (Argent) predstavlja istinu, iskrenost, mir, nevinost i čistoću, kod ovog grba predstavlja još i korijen naziva Bjelimići (bijel, bijelo).

Zlatna odnosno žuta (Or) predstavlja darežljivost, podizanje stanja uma, sjaj i bogatstvo

 

ELEMENTI GRBA:

 

Kresta

Propeti crveni lav je bio prisutan kao kresta odnosno čelenka na grbu Kosača koji su u srednjem vijeku vladali Hercegovinom, uključujući i Bjelimiće. U grbu MZ Bjelimići propeti crveni lav Kosača nalazi se unutar zidane krune (Veletin), a u kandžama drži simbol Sankovića, plemića koje su Kosače porazile u međusobnim borbama za prevlast oko gornjeg toka Neretve.

 

Kruna

Kruna je prikazana u obliku zidane krune, odnosno tvrđave sa četiri tornja, a simbolizira jedinu tvrđavu u Bjelimićima – Veletin, koji je bila u posjedu Kosača, odnosno njihove vlastele – kneževa Čemerovića.

 

Kaciga

Kao kaciga koja je obavezni dio punog grba stavljena je stilizirana čelična zatvorena kaciga.

 

Plašt

Plašt je zelene i bijele (srebrene) boje, gdje zelena boja simbolizira netaknutu prirodu Bjelimića, i gdje bijela (srebrena) boja simbolizira sam korijen naziva Bjelimići, kao i zimski snježni ogrtač Bjelimića.

 

Držači štita

Držači štita su jeleni koji simboliziraju nazive najvećih vrhove Visočice, Veliki i Mali Ljeljen, kao i naziv sjevernog ulaza u Bjelimiće, odnosno Jelenaču. Osim toga simboliziraju veliko prisustvo ovih plemenitih životinja u Bjelimićima, a u heraldici predstavljaju onoga koji se bori protiv drugih samo ako je primoran, baš kao što je to uvijek slučaj bio i sa Bjelimićanima.

 

Štit

Rožnik (Λ) predstavlja krov, zaštitu i nagradu onima koji su postigli neki vrijedan poduhvat, u ovom grbu bijeli rožnik takođe simbolizira snježni pokrivač na planini Visočici, te u kombinaciji sa zelenom površinom ispod rožnika simbolizira planinu Visočicu koja u njedrima nosi većinu bjelimićkih sela.

Odžak predstavlja begovske odžake (kule) po kojima je centar mjesne zajednice (Odžaci) dobio svoje ime. Sam izgled na grbu je stiliziran po ugledu na Šurkovića (Odžakovića) kulu koja je proglašena historijskom građevinom, odnosno nacionalnim spomenikom BiH od strane KONS BiH.

Stećci predstavljaju mnogobrojne nekropole stećaka u Bjelimićima, koje ili nisu ili pak jesu proglašene nacionalnim spomenicima, poput reprezentativne nekropole u Dolovima – Poljicama, koja je proglašena nacionalnim spomenikom, odnosno kulturnim pejzažom, od strane KONS BiH. Stećci na grbu takođe predstavljaju i simbol ostalog predosmanskog naslijeđa Bjelimića.

Tri plave valovite linije predstavljaju tri najveća vodotoka na području MZ Bjelimići (Neretva, Ljuta, Slatinica), koji ujedno, pored Visočice i Treskavice i omeđuju najveći dio ove mjesne zajednice

Heraldički ljiljan predstavlja čistoću, svjetlost, na grbu takođe i vezu, kako sa Kotromanićima i srednjovjekovnim bosanskim kraljevstvom, tako i sa modernom republikom čija nezavisnost je izglasana upravo pod tim simbolom.

Sunce predstavlja simbol sjaja i slave, na grbu takođe i vedrog i toplog bosanskog juga, odnosno zemlje hercegove.

 

Postament grba

Zeleni postament predstavlja prirodu i područje MZ Bjelimići, sa mnoštvom tratinčica koje simbolički predstavljaju sela, odnosno naselja u MZ Bjelimići.

 

Moto

Moto na lenti glasi: MJESNA ZAJEDNICA BJELIMIĆI

Zastava MZ Bjelimići

Zastava naše mjesne zajednice je bijele boje i odnos dužine i širine je 1:2). Bijela boja zastave asocira na korijen samog naziva Bjelimića, a u sredini zastave se nalazi štit iz punog grba Bjelimića, u omjeru 1:2 (visina grba u odnosu na visinu zastave kod horizontalno postavljene zastave, odnosno širina grba u odnosu na širinu zastave kod vertikalno postavljene zastave).

Na vrh
Zahvaljujemo Vam na dijeljenju!
Administratori stranice žele Vam ugodan boravak na našem portalu.
Podijelite ovo sa prijateljem