POPISI

Popis stanovništva (lat. census), najčešće samo popis, predstavlja organizirano prikupljanje raznih podataka o stanovništvu koje u određenim vremenskim razmacima ili po potrebi provodi jedna država. Kao dio popisa stanovništva često se provodi popis domaćinstava, poljoprivrednih gazdinstava, izbjeglica i slično. Grana statistike koja se bavi popisima zove se popisna statistika. Većina država organizira popise u utvrđenom vremenskom razmaku koji je obično 10 godina. Popisi se odnose na stanje u kritičnom momentu (eng. census day) koji određuje država i na koji se rezultati popisa odnose.

U slučaju Bjelimića, pratimo službene popise stanovništva u trajanju od nekih vijek i po, tačnije od dolaska Austro-Ugarske Monarhije u Bosnu i Hercegovinu, preko Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, FNRJ, SFRJ, pa do danas. Kada govorimo o Bjelimićima, u toku ovog perioda od vijek i po, Bjelimići su mijenjali svoj teritorijalni obim, pa su tako Bjelimići kroz različite periode imali različit broj naselja, što se kasnije reflektiralo kako u fluktuaciji kako površine ove zajednice sela, tako i broja stanovnika.

U nastavku možete odabrati link sa određenom godinom popisa, i kliknuti na isti kako bi vidjeli detalje tog popisa u vezi teritorijalnog obima i stanovništva Bjelimića:

Na vrh
Zahvaljujemo Vam na dijeljenju!
Administratori stranice žele Vam ugodan boravak na našem portalu.
Podijelite ovo sa prijateljem