Zanimljivosti

IRMA GRANULO JE ZAVRŠILA DVA FAKULTETA, VRATILA SE U BJELIMIĆE I PRAVI SIREVE

Iza porodične firme „Stap milk“ iz Bjelimića kod Konjica stoji 29-godišnja Irma Granulo

Iza porodične firme „Stap milk“ iz Bjelimića kod Konjica stoji 29-godišnja Irma Granulo, djevojka koja je prije godinu pokrenula vlastiti biznis na porodičnom imanju, odlučivši se za proizvodnju kvalitetnih domaćih mliječnih proizvoda.

Za razliku od drugih mladih ljudi, koji nakon završenog fakultetskog obrazovanja, traže posao u javnim institucijama, ili odlaze iz svoje zemlje u potrazi za boljim poslovnim i životnim prilikama, Irma je odlučila da se, iako posjeduje dvije univerzitetske diplome, pravnika i politologa, vrati na selo i počne baviti proizvodnjom i preradom mlijeka.

Pokrenula biznis

U početku, kako nam kaže Irma, nije imala podršku porodice, jer su svi smatrali da treba raditi poslove za koje se školovala, ali njena upornost i velika želja za proizvodnjom mliječnih proizvoda, prije svega sireva, bila je toliko jaka da se sama upustila u pokretanje biznisa.

Veoma volim mliječne proizvode i stalno sam nešto eksperimentirala, jer sam htjela da napravim neki svoj sir, s posebnim okusom. Kada sam to postigla, odlučila sam da taj proizvod ponudim i drugima, tako da sam pokrenula biznis i počela s proizvodnjom rolovanog sira, a kasnije sam napravila i rolovani dimljeni sir, koji je sada moj brend, na što sam posebno ponosna – kaže nam Irma.

Upornim radom ova vrijedna djevojka uvjerila je i svoju porodicu da se planira u potpunosti posvetiti proizvodnji i preradi mlijeka, te su uslijedili i njihova podrška i proširenje proizvodnih kapaciteta.

U toj prvoj testnoj godini rada sam se uvjerila da postoji interes mušterija za mojim proizvodima, tako da smo napravili poseban objekat za proizvodnju. Takođe, zbog povećane potražnje i potrebe za većim količinama mlijeka, morali smo nabaviti i veći broj grla stoke i sada imamo 25 krava na imanju – ističe Irma.

Ne krije ponos

Život na selu nije lagan, potrebno je dosta rada, truda i odricanja, kaže nam ova mlada poduzetnica, ali kada se ostvare zacrtani ciljevi, zadovoljstvo je još veće.

Sve što sam do sada postigla, to je s mojih deset prstiju, bez ikakve pomoći sa strane. Nekada ne spavam cijelu noć, ali sam ponosna na sebe, jer sam spremna na rizik i rad koji donosi privatni biznis. Pomažu mi najviše roditelji i sestre, a tek odnedavno je krenula podrška društva i vlasti da nastavim ovaj posao, zbog kojeg sam se odrekla mnogih zadovoljstava i razonoda, ali sam sretna da sam uspjela ostvariti svoj cilj – kaže.

Otvaranje trgovine

Proizvodi firme „Stap milk“ – mlijeko, kajmak, pavlaka, puter, surutka, sir iz mijeha, ali i posebni rolovani sirevi mogu se naručiti putem profila na mreži Facebook, a mušterije su uglavnom iz Konjica i Sarajeva.

U skorijoj budućnosti Irma planira otvoriti i trgovinu u kojoj bi prodavala svoje domaće proizvode.

preneseno sa stranice: avaz.ba

IRMA GRANULO JE ZAVRŠILA DVA FAKULTETA, VRATILA SE U BJELIMIĆE I PRAVI SIREVE
Komentari
Na vrh
Zahvaljujemo Vam na dijeljenju!
Administratori stranice žele Vam ugodan boravak na našem portalu.
Podijelite ovo sa prijateljem