Zanimljivosti

ADIS KARKELJA: JEDAN DAN PRVAK, DRUGI DAN SPASILAC

Almir i Adis Karkelja (GSS Prenj) ©Adis Karkelja

Adis Karkelja iza sebe je imao je vikend koji nikada neće zaboraviti.

U subotu 27. maja je po deseti put postao državni prvak u dizanju tegova, a odmah u nedjelju 28. maja pozvan je da pomogne spasiti ženu kojoj je život ovisio o koncu na planini.

Poput njegovih dizanja na državnom prvenstvu BiH, spašavanje – koje je uključivalo desetke ljudi na opasnom terenu je takođe bilo uspješno. Više od dvadeset pokušaja helikopterskog spašavanja je propalo jer je 61-godišnja planinarka Vlatka Hrgović ostala praktično zarobljena na strmoj stijeni. Nakon dvanaestosatne “pješačke” akcije spašavanja na Veležu, u kojoj su se penjali specijalisti kako bi Vlatku spustili na sigurno, ona je primljena u bolnicu u obližnjem Mostaru sa teškim povredama koje nisu opasne po život.

“Bio je to samo jedan pogrešan korak. Okliznula sam se i više nije bilo povratka”, ispričala je Hrgović jednom reporteru.

Iskusni planinar iz Hrvatske, koji je slomio četiri rebra i takođe ostao visiti na sajli na pola planine, oko 200 metara iznad nje, rekao je  da je našao mali otvor u litici na koji se mogao osloniti. “Da sam ostao visiti toliko vremena koliko im je trebalo da me spase, više ne bih bio živ. Nisam siguran da ću ikad više planinariti.”

Adis Karkelja i njegov otac Almir dobili su poziv u nedjelju u 19 sati i nakon 120 kilometara vožnje od svoje kuće u Konjicu, morali su dva sata hodati po “vrlo divljem terenu gdje je kretanje jako sporo”, rekao je za insidethegames. Njih dvojica su bili dio transportnog tima koji je Vlatku Hrgović odveo na sigurno, a kući su se vratili tek u ponedjeljak (29. maja) u 7 sati. Karkelja, (28 godina) koji se bavi međunarodnim dizanjem tegova, pozvan je u akcije 20 puta otkako su se on i Almir, njegov trener, pridružili Gorskoj službi spašavanja Bosne i Hercegovine prije tri godine. “Najteža misija bila mi je nakon potresa u Turskoj u februaru”, rekao je Karkelja, profesor mašinstva u srednjoj školi.

Bio je dio tima za potragu i spašavanje u Adiyamanu, gdje je poginulo oko 6000 ljudi, i gdje se srušilo oko 1200 zgrada. “Bio sam tamo sedam dana, tražeći ljude u zgnječenim zgradama. “Nikoga živog nismo pronašli, samo 15 mrtvih.” Kao i svi članovi spasilačke ekipe, Karkelja je volonter. “U mladosti se nisam bavio penjanjem, bavio sam se dizanjem tegova. “Moj otac je moj trener i sada smo obojica u spasilačkom timu jer želimo pomoći ljudima kada su u opasnosti.”

Njegov sportski vrhunac dogodio se u njegovim juniorskim danima, kada je Karkelja – koji je posljednji put dizao u međunarodnom natjecanju 2018. bio treći na Alpe Adria turniru u Sloveniji, završivši ispred osvajača medalje na Europskom juniorskom prvenstvu. Karkeljini najbolji rezultati u karijeri bili su 125-148 u staroj kategoriji do 90 kilograma, daleko više nego što mu je trebalo za deseti naslov u subotu (80-100-180). Najbolje brojke ostvario je Mak Numić sa 109 kg, gdje je ostvario 130-160-290.

“Mi u Savezu dizača tegova Bosne i Hercegovine zahvaljujemo se našem divnom humanom takmičaru i njegovom treneru, Adisu i Almiru, koji su pravi primjer budućim generacijama dizača i sportista”, rekao je Nedim Mašić, generalni sekretar Nacionalnog saveza.

“Svaka akcija kada nekome spasite život je posebna”, rekao je Karkelja, “To ti je u glavi do kraja života.”

Autor: Brian Oliver (insidethegames.biz)

ADIS KARKELJA: JEDAN DAN PRVAK, DRUGI DAN SPASILAC
Komentari
Na vrh
Zahvaljujemo Vam na dijeljenju!
Administratori stranice žele Vam ugodan boravak na našem portalu.
Podijelite ovo sa prijateljem