Obavijesti

STRANCI SE IZGUBILI NA VISOČICI, INTERVENIRALA GSS

Četiri strana državljanina mlađe dobi juče su se izgubili na planini Visočici, nakon što su se, dok je još uvijek bilo lijepo vrijeme, odlučili za planinarenje. Ne poznavajući ćudljivu Visočicu, krenuli su nepripremljeni za zimske uslove. Tokom poslijepodneva ih je uhvatilo nevrijeme i izgubili su orijentaciju.

Kako javlja Gorska služba spašavanja (GSS) stanica Sarajevo, kasno naveče, kada je počeo padati snijeg, stranci su uspjeli pronaći sklonište u bivaku “Zoran Šimić” i tu provesti noć. Ujutro su pokušali da pronađu put, međutim bezuspješno, i obzirom na teške vremenske uslove jedan od izgubljenih je počeo osjećati zdravstvene tegobe te su odlučili da se vrate na posljednju poznatu tačku tj. u bivak u kojem su proveli noć. Nakon povratka tamo shvatili su da je potrebno pozvati Gorsku službu spašavanja, zbog zdravstvenog stanja jednog od njih, i činjenice da sami nisu bili u mogućnosti pronaći put nazad.

GSS Stanica Sarajevo odmah je aktivirala dežurni tim i krenula u akciju spašavanja kako bi izvršila evakuaciju unesrećenih. Spasioci su se kretali prema bivku pješice i uz pomoć motornih sanki, jer su putevi bili zameteni i jer nije bio moguć pristup drugim vozilima, i uspješno su stigli do stranih državljana.

Nakon utvrđivanja zdravstvenog stanja unesrećenih odlučit će se o načinu i vrsti evakuacije, a o samom toku akcije je upoznat i Operativni centar kantonalne Civilne zaštite (CZ).

STRANCI SE IZGUBILI NA VISOČICI, INTERVENIRALA GSS
Komentari
Na vrh
Zahvaljujemo Vam na dijeljenju!
Administratori stranice žele Vam ugodan boravak na našem portalu.
Podijelite ovo sa prijateljem