Zanimljivosti

AL JAZEERA O VISOČICI – EMISIJA “VRHOVI BALKANA”

Visočica je jedna od najljepših planina u regiji, a njen oštri greben iznad kanjona Rakitnice nezaboravan je za sve koji ga pređu.

Planina Visočica

Visočica je jedna od najljepših planina u regiji, a njen oštri greben iznad kanjona Rakitnice nezaboravan je za sve koji ga pređu. Panoramska cesta, odnosno regionalni put R-960 koji prelazi preko planine Visočice, omogućio je jednostavan pristup na ovu inače prije izgradnje puta izoliranu planinu, pa je sada zbog toga Visočica jedna od najposjećenijih destinacija poznatog planinarskog megatraila “Via Dinarica”.

U ovoj epizodi ekipa medija Al Jazeera Balkans je odlučila da dio toga prenese i na male ekrane. Prikazana je radost planinara kada se penju na vrh Visočice, spomenuti su i stećci na u Poljicama, koji pašnjaci Visočice daju mistiku i gdje posjetioci osjećaju dašak zanimljive prošlosti.

Ekipa Al Jazeera Balkans je razgovarala i sa našim zemljakom, Džaferom (Džaletom) Šurkovićem o mogućnostima razvoja turizma u bjelimićkom selu Luka. Naravno ovo je samo vrh ledenog brijega, obzirom da je selo Luka samo jedno od 28 bjelimićkih sela, odnosno naselja, i obzirom da je većina snimaka koje je ekipa napravila zapravo u samim Bjelimićima.

 

Nadajmo se da će, kako vrijeme odmiče, novinari, a i posjetioci koje u Bjelimićima dočekujemo raširenih ruka, biti svjesni gdje dolaze i kako se zaista zove naš prelijepi kraj. Sve ovo je razlog više da se aktivnije uključi kako lokalna zajednica MZ Bjelimići, a tako i ljudi porijeklom iz ovog kraja, na adekvatnoj valorizaciji ljepote i prepoznatljivosti Bjelimića.

AL JAZEERA O VISOČICI – EMISIJA “VRHOVI BALKANA”
Komentari
Na vrh
Zahvaljujemo Vam na dijeljenju!
Administratori stranice žele Vam ugodan boravak na našem portalu.
Podijelite ovo sa prijateljem